30 Eylül 2014 Salı

Rus Emperyalizmi

Rus Emperyalizmi
Milliyet gazetesinden bir yazar Karen Dawisha’nın, Rusya’nın Sahibi Kim? (Who Owns Russia - Putin’s Kleptocracy) adlı kitabını okuyup bu kitaptaki en temel bilgileri aktarmış.
Bunlardan bazılarını aktaralım:
"Rusya’nın toplam servetinin yüzde 35’i 110 civarındaki dolar milyarderinin elinde bulunuyor. Zenginlerin bir çoğu da, paralarını ülke dışında yatırıyor. Ekonomik yaptırımların başlamasıyla, bu yılın ilk üç ayında, Rusya’dan 50 milyar dolar civarında servetin kaçırıldığı hesaplanıyor. 2005 yılı sonunda 335 milyar dolara ulaştığı hesaplanan sermaye kaçışının, şu sıralarda ikiye katlandığı anlaşılıyor. Rus oligarklar, Londra ve New York’ta, fiyat bile sormadan gayrimenkul alıyorlar. Londra’da, gayrimenkul paralarının nakit olarak ödenmesine göz yumuluyor.
...Forbes, Reuters ve Rus şirketleri internet sitelerinden alınan bilgilere göre, bazı oligarkların servet büyüklükleri şöyle:
Gennadiy Timchenko, 15.3 milyar dolar,
Boris Rotenberg, 1.6 milyar dolar,
Arkadiy Rotenberg, 4 milyar dolar,
Yuriy Kovalchuk, 1.4 milyar dolar,
Aleksey Miller ve Igor Sechin, 25’er milyon dolar yıllık maaş,
Sergey Chemezov, 800 milyon dolar,
Nikolay Shamalov, 500 milyon dolar."
Biz de konuya emperyalizmin en önemli kriterlerinden biri olan sermaye ihracı açısından bakalım.
Acaba Rusya'da oluşan sermaye fazlası yığınların yaşam düzeyini yükseltmeye mi yaramaktadır? Bu ülkenin kapitalistleri kazançlarından fedakarlık mı yapmaktadırlar? Yoksa tıpkı diğer emperyalist ülkeler gibi bu ülke de sermaye ihracı yoluyla karlarını artırmaya mı yönelmiştir?
Bu ülkenin yurt dışında biriken sermayelerinin yıllar içindeki artışı aşağıdaki tablolarda görülmektedir. Bu tablolarda söz konusu olan miktarların sadece üretime dönük dış yatırımı kapsadığını, spekülatif sermaye ihraçlarını kapsamadığını belirtmekte yarar var. (Rakamlar, BM’in yayınladığı “2012 Dünya Yatırım Raporu’ndan” alınmıştır.)
Görüldüğü gibi, Rusya’nın yurt dışı yatırım stoğu 2000 yılında 20 milyar dolardı. 2012'de bu stok 362 milyar dolara ulaşmıştır. İkincisi çok daha büyük olmak üzere, iki krizin yaşandığı, piyasaların bu kadar sıkışık olduğu bu kısa dönemde Rusya dış yatırım miktarını 18 kat artırmıştır.
Burada söz konusu olan miktar, sadece resmi istatistiklere girebilen verilere dayanarak oluşturulmuştur. Rus oligarkların 1990 yılından beri off-shore hesaplara aktarılan 798 milyar doları saymıyoruz bile. (Bu son rakam McKinsey'in eski başekonomisti James Henry tarafından Vergi Adaleti Ağı için yazılan "The Price of Offshore Revisited" çalışmasından aktaran Rusya’nın Sesi haber kaynağından alınmıştır.)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder