1 Eylül 2014 Pazartesi

Sıcak Para ve Türk Burjuvazisinin Korkusu

Sıcak Para ve Türk Burjuvazisinin Korkusu

Ağustosta Türkiye'ye doğrudan yatırım kaynağından ülkeye giriş olmadı, tersine 991 milyon dolar çıkış oldu.
Borsa ve bono için Ağustos ayında ülkeye net döviz girişi olmadı, tersine ülkeden 1 milyar 739 milyon dolar çıktı.
Buna karşılık, 817 milyon dolar "nereden geldiği belli olmayan" (aslında Katar ve Kuveyt başta olmak üzere körfez ülkelerinden) kaynaktan ülkeye döviz girdi.
Bir de özel sektör, bankalar ve reel sektör Ağustos ayında yurt dışına 6 milyar 572 milyon dolar borçlandı.
Böylece, cari açık Ağustos ayında Körfez parasıyla ve krediyle (yani borçlanarak) kapatıldı.
Böylece Haziran sonu itibarıyla Türkiye’nin brüt dış borcunu 401 milyar dolar oldu. (Bunun yüzde 70’i, 279 milyar doları özel sektörün borcu - bunun 110 milyar dolarlık bölümü kısa vadeli dış borç).
Şimdi düşünelim. Devlet tahvillerini ya da şirketlerin ve bankaların çıkardıkları tahvilleri satın alarak gelen uluslararası finans kapital büyük çaplı olarak ülkeden çıkarsa ne olacak? Elindeki tahvilleri satacak. Hangi para birimine? TL'ye. TL'yle ülkeden çıkar mı? Tabii ki çıkmaz, bunları dolara çevirecek. Dolara çevirince ne olacak? Piyasadaki dolar azalacak, her taraf TL dolacak. Sonuç? TL düşecek. Bir diğer sonuç? Tahviller satıldığı için değerleri düşünce faizler artacak. Dolar artmış (bizim açgözlü patronlar yukarıda söylediğimiz gibi 279 milyar dolar borçlu), faiz artmış - krediler el yakacak. Bunun sonucu? 1999 krizinden de büyük bir kriz. Başta küçük şirketler olmak üzere İflas eden yüzbinlerce şirket. Kitlesel işsizlik. Bitmeyen "acı reçeteler", işçi sınıfı üzerindeki baskının ve sömürünün artması, krizin her zaman olduğu gibi işçi sınıfı ve diğer emekçi kesimler üzerine yıkılması, kriz sonunda yeni bir tekelleşme ve sermaye yoğunlaşması dalgası ve daha Türkiye "acımasız" bir kapitalizm, bunun zorunlu siyasi sonucu ise -iktidarda hangi burjuva partisi olursa olsun - daha faşizan uygulamalar, artan devlet baskısı...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder