18 Temmuz 2015 Cumartesi

Emperyalist Savaşa Doğru Emin Adımlarla...



"Savaşların kaçınılmazlığını yok etmek
için, emperyalizmi yok etmek gerekir." (Stalin)

Bildiğimiz gibi, Japonya Parlamentosu yasalarında değişiklik yaparak ordunun yabancı ülkelerde savaşmasına izin çıkarttı. Artık Japonya ordusu ülke sınırlarının dışında savaşabilecek. 


Perşembe günü Japonya Deniz Kuvvetleri Komutanı General Katsutoşi Kavano "Çin'in Güney Çin Denizi'nde daha dayatmacı olduklarını bekledikleri için" Japonya'nın bu bölgede devriye ve arama faaliyetlerinde bulunanbileceğini belirtti. 

Japon emperyalizminin bu hamlesine Çin emperyalizmi yanıt vermekte gecikmedi. Çin Savunma Bakanı bu gelişmenin "bölgesel güvenliği güçleştireceğini" söyledi. 

Dünya kapitlaist ekonomisinin aşırı üretim krizini bir türlü aşamaması emperyalist çelişkileri artırdı. Japon emperyalizmi bu hamleyi er ya da geç yapacaktı. Japon emperyalizminin neden saldırganlaşmak zorunda olduğunu şu yazıda anlatmıştık:

http://mehmetince2.blogspot.com.tr/2014/11/japon-militarizminin-ekonomik-temeli.html

Gerçekten de bu ekonomik gelişimin yönünde siyasi (ve onun devamı olan askeri) olaylar hızla cereyan etmekte. 


Emperyalist savaş hızla yaklaşıyor, Japon parlamentosundan çıkan bu yasa tarihi bir karardır. 

Efendim, "dünya ekonomisi globalleşiyormıuş, artık bu dönemde büyük emperyalist savaşlar olmaz, zaten Japon ve Çin ekonomileri son derece iç içe geçmiş" türünden yeni-Kautksici tıraşları yapanlar biraz zahmet edip ekonomi tarihini okurlarsa Birinci Emperyalist Savaş'tan hemen önce Almanya ve İngiltere'nin birbirlerinin en büyük ekonomik partnerleri olduğunu görebilirler.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder