19 Haziran 2015 Cuma

Tekellerin Haritası



Lenin’in “Emperyalizm Kapitalizmin En Yüksek Aşaması” broşürünü yazalı neredeyse 100 yıl olacak.

Rekabet ve bunalımla yan yana var olan tekeller üretimi toplumsallaştırmaya, dev işletmeleri bir bütün halinde birleştirmeye devam ediyorlar. Ama bütün bu devasa işletmelerin üretim araçları hala kapitalistlerin özel mülkiyeti durumunda. Çok küçük bir azınlık muazzam servetlere sahipken milyarların bu müthiş üretim imkanlarının ortasında sefalete mahkum olmasının temel nedeni budur.  

Toplumun üretici güçleri, kapitalist üretim ilişkilerinin dar sınırlarına artık sığmayacak bir gelişme düzeyine ulaşmıştır. Bu ifade “eskimek” bir yana Lenin’in döneminden çok daha fazla daha fazla geçerlidir. Kapitalizm o dönemden daha tekelci, o döneme göre daha fazla çürümüştür.

Zürih’te İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsünde çalışan üç araştırmacı bilgisayar yardımıyla çok ilginç bir araştırma yayınladılar. Dünyadaki 37 milyon şirketi kapsayan bir veritabanına dayanarak 43 bin tekeli ve bunları birbirine bağlayan mülkiyet hisselerini analiz ettikten sonra kimin neye sahip olduğunu, ne kadar gelire sahip olduklarını ortaya koyan bir harita çıkarmışlar. Sonuç ilginç. Ortaya çıkan harita bir papyon şeklinde. Hakim konumdaki 147 şirket orta kısımda parlıyor. Bu 147 şirket tüm zenginliğin %40’ına sahip. 737 tanesi ise %80’ine.  

http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/1107/1107.5728v2.pdf


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder