30 Ekim 2016 Pazar

Türkiye Burjuvazisinin Rus Emperyalizme Bağımlılığına Dair Bir Gösterge

İngiliz televizyon kanalı BBC’nin sitesinde yayınlanan aşağıdaki haber, üretimin yapılabilmesi için gerekli değişmeyen sermayenin bir kısmını oluşturan hammaddenin önemli bir unsurunun (doğalgazın) elde edilmesinde Türkiye’nin Rusya’ya olan bağımlılığını özetlemektedir:
 “Rusya, neredeyse tamamen dışa bağımlı Türkiye’nin ithal ettiği doğalgazın yüzde 55’ini karşılıyor.
 Türkiye doğalgazının tamamına yakınını ithal ediyor. Bu ithalatın %85’i üç ülkeden (Rusya, İran, Azeraycan’dan) uzun dönemli alım anlaşmalarıyla boru hatları vasıtaysıyla gerçekleşiyor. (...) Rusya’nın Türkiye’ye gelen boru hatlarındaki payı %64. Türkiye’ye gaz taşıyan dört boru hattı var. Bunlar Rusya’nın kontrol ettiği Batı Hattı ve Mavi Akım ile Azerbaycan ve İran hatları.
 Azerbaycan’dan gelen boru hattının kapasitesi yıllık 6.6 milyar metreküp, İran’dan gelen 10 milyar metreküp. Rusya’nın kontrolündeki Batı Hattı 14 milyar metreküp, Mavi Akım ise 16 milyar metreküp kapasiteye sahip. Bu boru hatları ortalama olarak yüksek kapasite ile çalışıyorlar. Altı çizilmesi gereken, Türkiye’ye gaz taşıyan toplam 46.6 milyar metreküp kapasiteli boru hattının 30 milyar metreküpünün (%64) Rusya tarafından kontrol edildiği, yani Türkiye’nin Rusya’ya sadece ithalatta değil, ithalat altyapısında da bağlı olduğu.  
 Türkiye’de doğalgaz talebinin yarısı elektrik üretimi için, dörtte biri sanayi, dörtte biri de konut ve ticarethanelerde kullanılıyor. İstanbul ve Kocaeli gibi büyük endüstri şehirlerini de içine alan Marmara bölgesi, Türkiye sanayi üretiminin %40’ını yapıyor. Bu oran, aynı zamanda Marmara bölgesinin en yüksek dört şehrinin (İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Sakarya) Türkiye’nin toplam doğalgaz tüketimindeki payı. Marmara bölgesi, neredeyse tamamen Batı hattı üzerinden gelen Rus gazına bağımlı. Dolayısıyla, … Rusya’nın olası bir gaz kesintisi, Türk ekonomisi açısından çok ağır sonuçlar doğurabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder