18 Ocak 2015 Pazar

Türkiye’de Vergilerin Sınıflara Göre Dağılımı

Türkiye’de patronlar, üretimde yaptığı sömürüyle elde ettiği artı-değere ek olarak, vergiler aracılığıyla ulusal gelirin önemli bir kısmına el koymasına rağmen vergi konusu açıldığı zaman yüzsüzce demeçler vermekten geri durmazlar.

Örneğin Mustafa Koç, "Servet vergisi alınmalı mı?” diye sorulduğunda "daha ne vereceğiz. Bir gömleğimiz kaldı" diyor.

Hatta, TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer bir adım daha ileri giderek "Türkiye'deki toplam verginin yüzde 85'ini bizim üyelerimiz ödüyor, o bakımdan bizim ağzımızdan çıkan dinlenir” diyerek ayrıcalıklı konumunu vergi konusuna dayanarak meşru göstermeye çalışır.

Peki bu doğru mudur? Türkiye’de verginin çoğunu TÜSİAD mı verir?

TÜSİAD Başkanının söylediği o kadar büyük ve yüzsüzce söylenmiş bir yalandır ki, kuru bir şekilde “hayır, bu doğru değildir” demek insana yeterli gelmiyor.  

Hayır, bu doğru değildir, bu alçakça ve insanların bu konudaki bilgisizliklerine güvenerek söylenmiş utanmazca bir yalandır, Türkiye’de toplam vergilerin sadece yüzde 27’si gelir ve kurumlar vergisinden oluşur.

Başka şekilde ifade edelim: 2014 yılında devlet 348,4 milyar lira vergi toplamıştır. Bunun 70.8 milyar lirası gelir vergisidir. TÜSİAD da dahil şirketlerin ödediği vergi ise 31.1 milyar liradır (kurumlar vergisi).

Dolaylı vergiler (KDV ve ÖTV dedikleri) 193.8 milyar liradır ve toplam vergiler içinde tuttuğu yer itibarıyla Türkiye’nin dünya rekormeni olduğu bu vergi türü, yani dolaysız vergiler en adaletsiz vergilerdir.

Dolaylı vergiler (ekmekten, sütten, makarnadan, kısacası satın alınan her üründen alınan bu vergiler) en adaletsiz vergilerdir çünkü vergi yükünü yoksulların sırtına atar. Bu vergileri ödemek yoksul için çok daha zordur. Zenginin geliri çok, sayısı azdır. Gece gündüz teüketim yapsalar geniş yoksul kitleler kaar ekmeğe, şekere, süte ihtiyaç duymazlar. Bu da zenginlerin yoksullara göre gelirlerinin çok küçük bir kısmını vergi olarak ödediği anlamına gelir.

Avrupa’da yüzde 27 olan dolaylı vergilerin dolaysız vergilere oranı Türkiye’de yüzde 69'dur.

Demek ki, “verginin çoğunu biz ödüyoruz” diyen patronlar yalan söylüyor. Ama söyledikleri yalanın hepsi bu değil. Kurumlar vergisi konusunda da yalan söylüyorlar.  

Şirketler 31.1 milyar lira kurumlar vergisi ödüyorlar ödemesine ama bunun 29 milyar lirasını vergi iadesi biçiminde geri alıyorlar.

Kısacası Türkiye’de vergiyi burjuvazi ödemez, işçi ve emekçi kitleler öder.

2014 yılında devlet, işçi ve emekçilerden 348 milyar lira vergi almıştır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder