21 Mart 2015 Cumartesi

İşçi Mücadelesi ve Teknolojik Gelişim

“Tüm üretim araçları arasında en büyük üretici güç devrimci sınıfın kendisidir.”
(Karl Marx, Felsefenin Sefaleti)
Burjuvaziyi ileri teknolojili üretim yapmaya zorlayan sınıf proletaryadır. Proletaryanın mücadelesi, burjuvaziyi teknolojiye yatırım yapmaya zorlamaktadır. 
İşte iki güncel örnek:
Çin:
İnsanlık dışı çalışma ve sömürü koşullarına karşı ülkenin her yanında grevler düzenleyen Çin işçi sınıfının verdiği mücadelenin sonucunda Çin'de işçilerin saat başına ücretleri 2001 yılından bu yana, yılda ortalama %12 yükselmiştir.
Bu yükseliş karşısında Çin burjuvazisi teknolojiye yatırım yapmak zorunda kalmıştır. Bunun sonucunda 2007-2012 yılları arasında Çin'de işgücü verimliliği yılda %11 oranında artmıştır.
Çin’de grevler devam ettiği için (ücretlerdeki artışa rağmen bir Çinli işçinin ücreti hala Amerikalı bir işçinin ücretinin dörtte birinden azdır) fabrikalar otomasyona para yatırmaktadır ve bu durum işgücü verimliliğini kaçınılmaz olarak artacaktır. Uluslararası Robotik Federasyonu, Çin’in  2013 yılında robotlar için en büyük pazar haline geldiğini, üretilen tüm %20’sinin Çin’e gittiğini belirtmektedir.
İngiltere:
İngiltere’de burjuvazi göçmen işçileri de kullanarak işçi mücadelesini geriletmiş ve İngiltere işçi sınıfı son yıllarda önemli kayıplar yaşamaktadır.
İngiltere'de reel ücretler tarihin en düşük seviyelerinde.   
2008 krizinden bu yana yüzde 10'luk bir düşüş söz konusu.

The Economist dergisinden alınan aşağıdaki grafikte emek üretkenliğinin 2008 krizi öncesindeki tepe noktasının yüzde iki altında olduğunu görüyoruz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder