12 Ağustos 2015 Çarşamba

Burjuva İstatistikçilerinin İşsizliği Saklama Çabaları













Bildiğimiz gibi Türkiye İstatistik Kurumu işsizlik verilerini açıklarken son bir aydır iş aramayanları "işgücüne katılımın dışında" kabul ederek işsiz saymıyor. Bunları işsiz saymayarak işsizlik oranını düşük gösteriyor. Örneğin, 11 milyon mutfak kölesi kadın (halk arasında "ev hanımı" denir) bu yöntemle işsiz sayılmıyor. Halbuki bal gibi işsizler.

Az önce bir ekonomi kanalında, "Finans Kafe" (ne demekse?) adlı programda şunlar söylendi:

"Sayısı 3 milyonu aşan işsizlerin %29’u iş piyasasını terk ediyor" (Cnbc-e’de ‘Finans Cafe’ programından) (12.08.2015)

Yani 3 milyonun yaklaşık bir milyonu umutsuzluktan iş aramayı bırakıyor.

Bu ne demek? Bu bir milyon işsiz iş aramayı bıraktığı zaman devletin gözünde işsiz sayılmayacaklar!

Ama bu hileye rağmen, resmi istatistiklerde işsiz sayısı yıllardır 3 milyonun altına düşmüyor. Neden?

Çünkü her yıl sayısı 19 milyon olan 0 - 14 yaş grubu çocuktan en az 1 milyonu sayısı 13 milyon olan 15 - 24 yaş arası yaş grubu gençler arasına dahil oluyor, başka deyişle Türkiye'de her yıl bir milyon kişi 15 yaşına girerek "iş piyasasına" dahil oluyorlar.

Bu sorun uluslararası finans kapitalin ülkeye muazzam miktarlarda sermaye ihracı yaptığı ("sıcak para akışı"nın olduğu) ve bunun sonucunda hem fabrikatörler hem de tüketiciler için ucuz kredi bulmak imkanına sahip olan Türkiye kapitalizminin yılda ortalama yüzde 6.8 büyüdüğü 2002-2007 arasında kendisini yakıcı bir biçimde hissettirmiyordu.

Ama Türkiye burjuvazisinin sıcak parayla dansının sona erdiği son dört yılın ortalama büyüme oranı yüzde 3 civarında. Bu büyüme oranıyla işgücünü satışa çıkaran (yeni "hayata atılan") milyonların eskisinden çok daha fazla işsizlik belasına batacağına kuşku yok. Ayrıca, henüz aşırı üretim krizine girilmedi bile! Muhtemelen doların fırlamasıyla doğacak bir borç kriziyle tetiklenecek olan aşırı üretim krizi "büyümeyi" eksili hanelere taşıdığında Türkiye'de toplumsal patlamaların kaçınılmaz olduğunu söyleyebiliriz.

Türkiye'de kapitalizmin kitlelere ve özellikle de gençlere vereceği hiçbir şey yok. İstediğiniz kadar rakamlarla oynayın!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder