3 Eylül 2015 Perşembe

Sendika.org’dan “Sosyalist” Sanders’a Güzelleme

Sendika.org sitesi 1 Eylül tarihinde Anıl Aba imzalı bir yazı yayınladı: Amerika’daki ön seçim yarışında son durum: Sosyalist Sanders yükselişte!

Yazıda Demokrat Parti aday adayı Bernie Sanders anlatılıyor. Sanders, 2016 yılında yapılacak olan ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’nin “aday adayı. Anıl Aba’ya göre Sanders’ın “sosyalist” duruşuna rağmen halk içinde popülerleşmesi, oy kazanmasıABD’de bir “kırılma” anlamına geliyor.  Çünkü ABD’de “sosyalizmin kavramsal standartları çok düşük”müş. Yazar, Sanders’ın başarısını “aklı başında şeyler söyleyen tek aday” olmasına bağlıyor.

Sanders’ın ne kadar “aklı başında” bir “sosyalist” olduğunu görelim:

70’li yılların başından beri siyaset yapan ve 2007 yılından bu yana senatör olan Sanders, 1999 yılında Clinton yönetiminin Sırplara saldırısını, 2001 yılında Bush yönetiminin Afganistan işgalini desteklemiştir. Obama’yı, 2011 yılında Libya’yı bombaladığı için değil, bunu kongreden yetki almadan yaptığı için eleştirmiş; Irak ve Suriye’nin 2014’te bombalanmasını desteklemiştir.

İsrail devletinin müzmin bir savunucusu olan Sanders, 500'den fazla çocuk olmak üzere yaklaşık 2.000 Filistinlinin öldürüldüğü 2014 yılı Temmuz-Ağustos aylarındaki Gazze Şeridi'ne yönelik İsrail saldırısının da arkasında durmuştur. Ağustos 2014’te yapılan bir toplantıda kendisine İsrail’in suçlarını neden desteklediğini soran dinleyicilere verdiği cevap “kapa çeneni!” olmuştur.
Ekonomi ve dış siyaset alanında tam bir Çin karşıtı olan Sanders, ABD’nin Ukrayna’daki faşist unsurların başını çektiği hareketi destekleyen müdahalesini de savunmuştur. Geçen yıl “Tüm Dünya Putin’e karşı ayağa kalkmalıdır” diyerek ABD ve Avrupa basının savaş çığırtkanlığına ortak olmuştur.
Sözde savaş karşıtı Sanders defalarca Pentagon ödeneklerini, CIA ve NSA gibi istihbarat servislerinin fonlarını senatodaki oylarıyla desteklemiştir.

Sanders IŞİD ile mücadelede Suudi Arabistanlı milyarder ailelerin de savaşa müdahil olmasını, elini taşına altına koymasını, orduları sokağa dökmesini, her şeyi ABD’den beklememesi gerektiğini ve bu savaşı ABD’nin desteğiyle ama bizzat kendi çabalarıyla kazanmaları gerektiğini söyleyerek emperyalist Ortadoğu politikasının bir santim bile dışına çıkmadığını göstermiştir.

Sanders’ın ne kadar “sosyalist” olduğuna ilişkin daha fazla örneğe ihtiyaç duymuyoruz.

Yazarımız, Sanders’ı tanıttığı ve yine Sendika.org’un gururla takdim ettiği bir başka yazısını şöyle noktalamıştır:   

’Böylesi reformist partiler iktidar olup düzeni restore ederek devrimi geciktiriyorlar’ polemiğine hiç girmiyorum. Ben halkların sosyalizme olan sempatisinin artmasını olumlu buluyorum. Sistemi içerden sıkıştırarak bir takım kanallar açmak doğru kullanıldığında uzun vadeli bir stratejinin bir parçası olabilir.”  

Bu mavallar Syriza başa geldiğinde de okunmuştu. Bu mavallar Syriza başa geldiğinde de okunmuştu. “Sosyalizmin kavramsal standartları çok düşük” olduğu bu tür yazarlar ve bunları yayınlayanlar oldukça daha çok Çipras ve Sanders güzellemeleri görürüz. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder