4 Kasım 2014 Salı

Emperyalist Rekabetin Eşitsizlik Boyutu


Ekim ayının başında dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'in en büyük ekonomi ABD’yi satın alma gücü paritesine göre geçtiği ilan edilmişti. IMF, Çin’in satın alma gücü paritesinin 17,632 trilyon dolar, ABD’nin ise 17,416 trilyon dolar olarak gerçekleştiğini açıklamıştı.

Emperyalist Çin'in emperyalist ABD'ye yaklaştığı, hatta bazı alanlarda geride bıraktığı burjuva basına çok yansıyor ve biliniyor.

Daha az bilineni, ABD'nin sanayi üretimi, dış ticaret, dış yatırım gibi alanların dışında eşitsizlikte de ABD'yle rekabet ediyor oluşu.

Böyle olması da doğal, çünkü kapitalizmde zenginliği artışı aynı zamanda kaçınılmaz olarak yoksulluğun artışı demektir, zenginlik yoksulluk artırılarak elde edilir.

Burjuva politik ekonomiye ait bir ölçüt de olsa, gelir dağılımındaki eşitsizliği veren "Gini katsayısı" bize bir fikir verebilir. Bu rakam arttıkça, eşitsizlik de artıyor demektir.

1981 yılında bu rakam 29'du. 2010'da 40 oldu. ABD'ye yakın (46.9).

En üstteki yüzde 10’un serveti, Amerika’daki toplam servetin yüzde 75’i civarında. Çin'de ise en üstteki yüzde 10’un servetin toplam servetin yüzde 64.

Az kaldı, Çin ABD'yi yakalayacak...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder