13 Kasım 2014 Perşembe

Kutuplarda Hammadde İçin Emperyalist Mücadele

Bugün ajanslara düşen bir haber:

"Rusya Savunma Bakanlığı kurmayları ile bir toplantıda buluşan Bakan Şoygu, Kuzey Kutbu'nda yer alan Arktik Denizi'nden Karayipler’e ve Meksika Körfezi'ne kadar olan bölgede, askeri hareketliliği gözlemek üzere uzun menzilli bombardıman uçaklarının devriye gezeceğini açıkladı. Devriye uçuşlarına nükleer silah taşıma kapasiteli stratejik bombardıman uçaklarının katılması planlanıyor."

Aşırı üretim krizinin uzaması emperyalist devletler arasındaki mücadelenin kızışmasına yol açtı.

Dünyanın her bölgesi üzerinde yoğun bir emperyalist mücadele var.

Bir zamanların "bilinmeyen", "ulaşılamayan" bölgeleri olan Kutuplar bile bu mücadelenin dışında kalmıyor.

Ceyda Karan'ın Amerikan Jeolojik Araştırmaları ve Ernst&Young'dan aktardığına göre:

"...dünyanın keyfedilmemiş doğalgaz kaynaklarının yüzde 30’u ile petrol kaynaklarının yüzde 15’i Kutup bölgesinde. Fakat Kutupların 90 milyar varil petrolü ile 47 trilyon metreküp doğalgazı kıyıdan uzakta. Bu durum sınırdaş ülkeler arasındaki karasuları ve kıtasahanlığı sorunlarını ortaya çıkartıyor. "

Rusya bu konuda diğer emperyalist rakiplerinden önde.

"Kutup bölgesinde 1,2 milyon kilometrekarelik alanda hak iddia eden Rusya ise son dönemde öne geçti. Pasifik Okyanusu’ndaki Okhotsk Denizi’ndeki enerji zengini 52 bin kilometrekarelik alandaki hak iddiası geçen ay BM komisyonundan onay aldı, Rus kıtasahanlığı tanındı.

Rusya Novosibirsk Adaları’ndaki 20 yıl önce kapatılmış Kutup askerî üssünü yeniden açacak. Bölgeye 10 savaş gemisi ve dört nükleer buzkırıcısı gönderildi. 2014’ün sonunda Rus Kutupları’nda yeni stratejik askeri komuta kurulması kararı alındı.

Amerikalılar ayrıca Rusya’nın askerî stratejisinden de kaygılı. Öyle ki eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Putin’in Kutup askerî üssünü yeniden açma girişimine karış ‘birleşik cephe oluşturulması’ çağrısı yaptı."

Avrupa Birliği de Rusya'ya olan enerji bağımlılığından kurtulmak istediği için Kutuplara çok önem veriyor.

İskandinav ülkelerinin yaptığı askeri tatbikatların önemli bir kısmı Kutuplarda.

Tüm dünyada burjuvazi işçi ve emekçileri bir kere daha birbirine kırdırmak için hararetli bir hazırlık içinde.

Burjuva basın, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve ABD Başkanı Barack Obama'nın Pekin’de yaptıkları görüşmede "samimi niyetleri ortaya koyarak farklılıkları daraltmaya çalışacaklarını dile getirmelerini" gündeme taşıyarak gerçekleri gizlemeye çalışadursun, aşırı üretim krizi uzadıkça, pazarlar daraldıkça, hammadde ihtiyacı arttıkça, emperyalist ülkeler arasındaki gelişim hızı farklılaşıp yeni emperyalist ülkeler eski hakim ülkelere yaklaştıkça emperyalist savaş da yaklaşmaktadır.

Yeni bir emperyalist savaş, emperyalizm mevcut kaldığı sürece kaçınılmazdır.

Stalin'in dediği gibi "savaşların kaçınılmazlığını ortadan kaldırmak için, emperyalizm yok edilmek zorundadır."


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder