3 Kasım 2014 Pazartesi

Isparta'da Katledilen Tarım İşçileri Sigortasız

Türkiye'de kapitalizm geliştikçe 12 Eylül faşist darbesinin ardından çıkarılan yasalar bile Türkiye burjuvazisine yetmemeye başladı.

Isparta'daki son işçi katliamında yaşamını yitiren ve yaralanan tarım işçilerinin sigortasız oldukları ortaya çıktı. Ölen işçilerin yakınları ve yaralı işçiler "kendi başlarının çaresine" bakacak.

İşçiler neden sigortasızdı?

Çünkü hükümet 12 Eylül faşist darbesinden kısa bir süre sonra çıkan yasaları bile tarım işçilerine çok görmüş, yeni bir yasa çıkarmıştır.

1983 tarihli 2925 sayılı Tarım SSK yasası, 2008 yılı ve en sonunda 2011 tarihli 6111 sayılı yasayla değiştirildi.

Buna göre tarım işçileri bundan böyle sigortalarını kendi ceplerinden ödeyeceklerdi.

Buna göre günde 25 lira yevmiye alan, yılın ancak yaz aylarında iş bulabilen tarım işçisi yılın 12 ayı ayda 265 lira prim ödemek koşuluyla sigortalı olabilecekti!

Bu kadarı faşist generallerin bile aklına gelmemişti.

Tabii, hedef büyüdü, 2023 yılında "dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak, kişi başına geliri 25 bin dolara çıkarmak, 500 milyar dolar ihracat gerçekleştirmek" hem faşist paşaların, hem de o dönemin burjuvazisinin hedeflerini aşıyordu.

Yüksek hedefleri olan burjuvazi işçi sınıfını daha yüksek düzeyde sömürmeli, bu yüzden yasalarını buna göre (ve sadece buna göre) düzenlemelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder