15 Nisan 2015 Çarşamba

Avrupa Gençliği Faşizmin Pençesine Düşüyor

Aşırı üretim krizinden çıkamayan Avrupa’da artan orandaki genç işsizliği pek çok genci faşizme yaklaştırıyor. Klasik burjuva partilerden uzaklaşan, yoksulluktan, güvencesizlikten umutsuzluğa düşmüş genç kitleler faşist partilerin faşizmin sosyal ve şoven demagojisinin kurbanı oluyor.
Yunanistan’daki faşist parti “Altın Şafak” en fazla oyunu 18-24 yaş grubundan alıyor. Bu yaştaki gençlerin %8.4’ü bu partiye oy veriyor.
Macaristan’ın faşist partisi “Jobbik - Daha İyi Bir Macaristan Hareketi” ise 18-33 yaşındaki gençlerin beşte birinin oyunu alıyor.
“Almanya İçin Alternatif Partisi” en büyük desteğini 30 yaşından küçüklerden alıyor.
Hollanda’da 35 yaş altındakilerin %24’ü “Özgürlük Partisi”ne oy vermeyi planlıyor.
Fransa gençliği Başkan Francois Hollande yerine faşist Marine Le Pen’i tercih ediyor.
Peki neden özellikle gençler?
Çünkü kriz en çok yoksul gençleri vuruyor, faşist demagoji en kolay bu kitleleri etkisi altına alıyor.
Aşağıdaki tablo durumu tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor:
Soldaki tablo çalışanların yaşa göre dağılımını gösteriyor. Aşırı üretim krizinin hemen öncesinde, 2007 yılında çalışanlar her üç yaş grubuna eşit oranda dağılmış. Bu tarihten sonra, 50 yaşın üzerindekiler daha çok iş bulurken gençler işsizlik batağına saplanmış.
Sağdaki tablo ise 16-24 yaş arası kesimin artan işsizliği yanında düşmekte olan “iş gücüne katılım” oranları (yani burjuvazinin çalışmayıp da çalışmayan saymadığı kesim) verilmiş.
Krizdeki Avrupa kapitalizmi bu krizden çıkmak için işçi sınıfının ve bütün emekçi halkın en acımasız düşmanı olan faşizm kartını yavaş yavaş çıkarıyor.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder