3 Nisan 2015 Cuma

Emperyalist Ülkelerde İşçi Aristokrasisi

"Kapitalizmin çürümüşlüğü kendisini ayrıca, ona, sömürgelerin ve bağımlı ülkelerin sömürülmesinin sağladığı kârlardan kalifiye işçilerin küçük bir üst tabakasını, işçi aristokrasisi denilen tabakayı yüksek ücretlerle ve diğer sadakalarla satın almasında da gösterir. İşçi aristokrasisi, burjuvazinin yardımıyla sendikalardaki yönetici konumları eline geçirir; küçük-burjuva unsurların yanısıra sağ sosyalist partilerin aktif çekirdeğini oluşturur ve işçi hareketi için ciddi bir tehlike teşkil eder. Bu burjuvalaşmış işçi tabakası, oportünizmin toplumsal temelidir." (Politik Ekonomi Ders Kitabı)

Aşağıda iki emperyalist ülkede İşçi sınıfının küçük bir azınlığın oluşturan işçi aristokrasinin ne kadar palazlandığını ve bu kesimle işçi sınıfının geri kalanı arasındaki ekonomik uçurumun ne kadar genişledigini göreceğiz.

ABD:

"Son 30 yılda maaşlarda artan eşitsizlik görülüyor.  İşçilerin en çok kazanan %1'lik kesimi 1980 yılına göre 2011 yılında %191 oranında daha fazla maaş alıyorlardı. Buna karşılık orta düzeydeki bir işçinin maaşı aynı tarihler arasında %5 oranında düştü."


(Turuncuyla gösterilen kesim işçi sınıfının en fazla kazanan %1'lik kesimi)

Japonya:

"Düzenli çalışan ayrıcalıklı bir işçi kadrosuyla daha geçici işlerde çalışan ve sayıları giderek toplam işgücünün daha büyük bir oranında temsil eden işçiler arasında bir eşitsizlik görülüyor. 

Sürekli bir işte çalışan bir işçinin aldığı yıllık maaş 5 milyon yen (41500 dolar), güvencesiz işlerde çalışan işçiler ise 2 milyon yen maaş alıyor

Geçen yıl japon hükümeti yoksulluk oranı 100'de 16 olarak belirledi. Bu rakama ortalama kişi başına düşen gelirin yarısının altında geliri olanlar dahil ediliyor. Söz konusu 100'de 16 rakamı bir rekor. 1980'lerin ortalarından itibaren yoksulların sayısı her yıl %1.3 oranında arttı. 

OECD 2011 yılında bu yoksulluk oranıyla Japonya'nın 34 en zengin üyesi arasında sondan altıncı konumda olduğunu açıkladı

Japonya'da bu ara en çok satan kitaplar yılda 2 milyon yen ((16700 dolar) olan yoksulluk sınırının altında nasıl hayatta kalmayacağını anlatan kitaplar. Milyonlarca insan bu sınırın altında yaşıyor.

İşsizlik 100'de dördün altında gözüküyor ama 2012 yılından sonundan itibaren düzensiz işlerde çalışan işçilerin sayısı 1,5 milyon arttı.

Rastgele ve yarım zamanlı çalışan işçilerin sayısı ise neredeyse 20 milyon yani Japonyadaki toplam işgücünün %40'ı."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder