5 Nisan 2015 Pazar

Kapitalizm Geliştikçe Toprak Rantı Köylerde Azalıyor, Kentlerde Artıyor

Kapitalizmin en çok geliştiği emperyalist ülkelerde, tarımda sermayenin organik bileşiminin artması sonucunda artan üretkenlik, daha fazla ürünün daha küçük toprak parçalarında üretilebilmesinin yolunu açtığı için toprağın değerinin milli gelire oranla düşmesine, kırlarda toprak rantının önemsizleşmesine yol açıyor. Aşağıdaki tabloda ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa’da toprağın değerinin milli gelire oranla nasıl düştüğünü gösteriyor:
Buna karşılık, toprak rantı kentlere kayıyor. ABD’de bir ev inşa etmenin maliyeti 1980’lerden bu yana değişmemesine rağmen ev fiyatlarının o tarihten beri %30 oranında artması bunu gösteriyor.
Aşağıdaki rakamlarda, yukarıda ismini saydığımız ülkelerde konut fiyatlarının milli gelire oranla artışını görebiliyoruz:

Kentlerdeki toprak rantındaki bu muazzam artışın işçi sınıfına büyük bir yük oluşturduğunu belirtmeye gerek bile yok. Ev sahibi olmak için borçlanmak zorunda kalan kitlelerin borcunun artışını aşağıdaki tabloda görebiliyoruz. Kırmızı çizgi konut borcunun milli gelire oranını gösteriyor ki anlaşılan birkaç yıl içinde milli gelire eşit olacak:
Bir başka çarpıcı nokta da ABD’de toplumun en yoksul %90’lık kesiminin sahip olduğu konutun değerinin toplumun en zengin %10’luk kesiminin sahip olduğu konutun değerinden daha düşük olması. Toplumun en zengin %1’lik kesiminin sahip olduğu konutun değeri ise toplam değerin %20’si kadar!
Aşağıdaki tablo bu durumu çarpıcı bir biçimde ortaya koyuyor:
Son olarak, şunu vurgulayabiliriz: Toprak rantının kentlerde bu kadar artması, bazı arazilerin fazla değerlenmesi rüşveti besleyen önemli kaynaklardan biri.
Bugünlerde Belediye Başkanı olmak çok karlı iş!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder