26 Nisan 2015 Pazar

Küba'ya Kapitalizmle Birlikte Din de Dönüyor




Küba'daki kapitalizme geçiş reformlarını büyük bir şevkle selamlayan The Economist dergisi bu ülkeyle ilgili bir gözlemde bulunmuş:

"Havana ve diğer Küba kentlerine giden dikkatli ziyaretçiler garip bazı şeylerin varlığını fark edecektir: yol kenarlarına saçılmış ölü kuşlar, tek gözlü varlıkların resmedildiği amblemler, kapılara ve taksilere asılmış tılsımlar, tepeden tırnağa bembeyaz giyinmiş insanlar... Bütün bunlar 18. yüzyıl başındaNijerya'dan Küba'ya getirilen kölelerin sahip olduğu Yoruba kültüne dayanan Santeria dininin sembolleridir."

Kapitalist yolcu reformların hız kazandığı bu dönemde bu tür pratiklerin artması bir tesadüf müdür? Hiç sanmıyoruz.

Bu reformlarla ilgili daha önce yazdığımız için ayrıntılı bir biçimde değinmeye gerek yok. Ama son dönemde yaşanan bir gelişmeye değinebiliriz:

Küba devriminden sonra ABD'ye göç eden Kübalıların ülkeye gönderdikleri dolar miktarında artış yaşanıyor. Bu süreç, ABD'nin ambargoyu hafifleten uygulamalarından sonra hızlandı. Artık Küba'ya ABD'den seyahat etmek ve seyahat eden yolcunun yanında para getirmesi kolaylaştı. Böylece ülkeye giren milyonlarca dolar, reformlarla birlikte hem sayıları hem de imkanları artan küçük işletmelere sermaye akışı anlamına geliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder