17 Nisan 2015 Cuma

TC Tarımda Büyük Burjuvaziye Sürekli Destek Veriyor

TC devleti tarımda küçük üreticiyi yok etmeye, düşecekleri sefalete aldırmadan milyonlarca insanın proleterleşme sürecini hızlandırmaya kararlı.

Çıkardığı her kanun, verdiği her maddi destek büyük çiftçinin lehine.

Büyük işletmelerin sermayesindeki her artış dolaylı ama kaçınılmaz olarak küçük üreticiyi vuracak.

İşte bunun son örneği:

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) yatırım projelerine toplam 121 milyon avro destek verilecek.

Sadece kredi desteği değil, aynı zamanda hibeler de söz konusu. Biraz daha ayrıntıya inelim:

"Tarımsal işletmelerin yeniden yapılandırılması ve topluluk standartlarına ulaştırılmasına yönelik yatırımlarda süt üreten tarımsal işletmelere yatırım yapanlara yüzde 50-65 hibe verilecek. Bu yatırımlara 81 milyon avro destek sağlanacak.

Tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasının yeniden yapılandırılması ve topluluk standartlarına ulaştırılmasına yönelik yatırımlarda sadece mevcut işletmelerin yapım işleri haricindeki yatırımları da yüzde 50 hibe sağlanacak. Bu projelere de 40 milyon avro olmak üzere toplamda 121 milyon avro destek verilecek."

Kullanılan terimler de ilginç... "kırsal alanların sürdürülebilir kalkınmasına katkı", " tarım sektörünün sürdürülebilir adaptasyonu"...

Evet, düzenin bir azınlık açısından "sürdürülebilir" olması milyonların proleterleşmesini gerektiriyor.

Tarım Bakanlığı sürekli "yerel kırsal kalkınma stratejileri"nden söz ediyor ama bu "strateji" içinde milyonlarca küçük işletmeye yer yok.

Onlar "stratejinin" başka bir yerinde yer alıyorlar. Bu "strateji"de onlara verilen rol şu: iflas edip, kentlere göçmek, yedek işgücü ordusunda yerini almak ya da bir sefalet ücretiyle "ulusal ekonomiye katkı" yapmak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder