22 Nisan 2015 Çarşamba

Finans Kapital

"Üretimin yoğunlaşması; buradan tekellerin doğması; bankaların sanayiyle birleşmesi veya kaynaşması - finans kapitalin yükselişinin tarihi ve finans kapital kavramının içeriği budur." (Lenin, Emperyalizm: Kapitalizmin En Yüksek Aşaması)


Bugün finans kapital, bankaların sanayiyle birleşmesi veya kaynaşması muazzam boyutlarda.

Küresel düzeyde devasa sanayi şirketleri ellerinde toplam 9 trilyon dolar tutuyorlar!
Amerikalı şirketlerin finanstan elde ettiği kar tüm karlarının %33'ünü oluşturuyor. Sanayi şirketlerinin finans departmanları da dahil.

Bu rakam dünyanın ilk 500 şirketi içinde bulunan bankaların ve sigorta şirketlerinin. elde ettiği kar olan %20'den daha fazla.

Bankacılık alanına giren sanayi şirketleri nasıl avantajlar elde ediyorlar? 
Örneğin, müşterilerine kredi verip kendi ürünlerini almalarını sağlayabiliyorlar. Böylece hem ürünlerini satmayı başarıyorlar hem de verdikleri kredininin faizi hanelerine kar olarak işliyor. Dünyanın en büyük beş araba üreticisi bu tür krediler 600 milyar dolar ayırmış durumda.  
Bunun dışında, bu sanayi şirketleri açıkta duran paralarıyla ticaret yaparak, yani sanayi sermayesinin bir kısmını ticari sermayeye dönüştürerek kar ediyorlar.

Aşağıda, Çin, ABD, İsviçre, Hindistan, Almanya ve Japonya menşeili dev sanayi tekellerinin elde ettiği karların yüzde kaçını finanstan kazandığını gösteren bir tablo var.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder